Bayesiaanse ABC-analyses van de politieke economie met dr. Marius Rietdijk

ABC-analyses vormen de kern van Organizational Behavior Management (OBM). Alleen kennen traditionele OBM ABC-analyses een aantal beperkingen waardoor ze niet zo goed werken om gedrag te verklaren waarbij lange termijn een veel grotere rol speelt zoals in de politiek of de economie, of de combinatie van die beide: de politieke economie.

Om die reden heeft VU-university certified OBM trainer/coach Joost van der Leij de Bayesaiaanse ABC-analyse methode ontwikkeld. Hierbij wordt de ABC-analyse gecombineerd met een Bayesiaans model. Het grote voordeel is dat in een Bayesiaans ABC-analyse er veel meer nuance en detail kan worden meegewogen, zoals bijvoorbeeld de grote van consequenties, de tijd tussen het gedrag en wanneer de consequentie volgt en of een consequentie onverwacht is of niet.

Bayesiaanse ABC-analyses werken om een aantal redenen beter dan traditionele ABC-analyse. Zo hebben Bayesiaanse ABC-analyses bijvoorbeeld als voordeel:

  • Met de Bayesiaanse ABC-analyse kun je precies uitrekenen wat de waarschijnlijkheid is dat bepaald gedrag plaatsvindt. Dat betekent dat je wiskundig kan controleren of je alle consequenties hebt gevonden van bepaald gedrag zodra je een meting hebt. Neem bijvoorbeeld de nulmeting van gewenst gedrag Met een Bayesiaanse ABC-analyse kan je precies uitrekenen of je alle consequenties hebt gevonden die de nulmeting verklaren.
  • Met de Bayesiaanse ABC-analyse kun je bepalen welk gedrag het meest waarschijnlijk is. Aan de hand daarvan kan je inschattingen maken van hoe partners, concurrenten of politici zich in de toekomst gaan gedragen.
  • Met de Bayesiaanse ABC-analyse kan je gedrag dat je niet goed begrijpt begrijpelijk maken.

In de onderstaande video’s zie je hoe dit in de praktijk van de politieke economie uit pakt. Je ziet zowel video’s waarin vooruit wordt gekeken als video’s waarin we terugkijken. Dit doen we met dr. Marius Rietdijk, de complimentenprofessor van de Vrije Universiteit en dé Nederlandse expert op het gebied van OBM. Dr. Marius Rietdijk is de enige Universitair Docent die OBM op de universiteit onderwijst.

Gaat Poetin de Oekraïne binnenvallen? ABC-analyse van het gedrag van Poetin en het Westen. (11-2-2022)

Bayesiaanse ABC-analyse van het gedrag van de ECB in zake inflatie. (18-2-2022)

Analyse van het Corona beleid van de regering. Waarom heeft de regering het zo gedaan? (25-2-2022)

Waarom China geen vrede in de Oekraïne gaat brengen. (4-3-2022)

Oorlog of vrede? Gaat Poetin daadwerkelijk vrede sluiten of vecht hij tot het bittere einde door? (18-3-2022)

Wel of niet ingrijpen in Oekraïne? Wat zijn de voor- en nadelen van ingrijpen voor het Westen? (25-3-2022)

Waarom het CDA Hugo de Jonge de hand boven het hoofd blijft houden (8-4-2022)

Waarom de politiek bereid is zoveel geld uit te geven aan het bestrijden van de klimaatramp (15-4-2022)

Waarom Kaag het grensoverschrijdende gedrag verzweeg voor de verkiezingen (22-4-2022)