Maak een Viable System Model van de organisatie

Je invloed op een organisatie is zo groot als de kwaliteit van jouw model van deze organisatie. Heb je een slecht model van de organisatie, dan heb je veel minder invloed dan wanneer je een goed model van de organisatie hebt. Dat is de reden waarom managers en medewerkers zo onder de indruk zijn van de oude rotten in het vak. Vaak kun je allerlei redenen verzinnen waarom je niet naar deze oude rotten zou moeten luisteren, maar tegelijkertijd heb je door dat zij de organisatie zo door en door kennen dat het de moeite waard is om hen aan te horen. De reden dat zij zoveel invloed hebben, is dat hun model van de organisatie zoveel beter is dan het model dat de meeste managers of medewerkers van hun eigen organisatie hebben.

Deze modellen worden bijna nooit bewust en expliciet gemaakt. Het model zit als het ware in het brein van eenieder die de organisatie kent. Heeft een manager verkeerde ideeën over hoe de organisatie in elkaar steekt, dan heeft hij een slecht onbewust model. De reden dat de oude rotten zo’n goed model hebben, is dat zij in de loop der jaren van alles over de organisatie hebben geleerd. Als je zelf geen ouwe rot in het vak bent, dan is het heel lastig voor je onbewustzijn ook zo’n kwalitatief goed model van de organisatie te maken, omdat je gewoon minder ervaring en kennis hebt opgedaan.

Gelukkig is er een oplossing waardoor je zelfs een beter model van de organisatie krijgt dan in het hoofd van oude rotten zit. Je kan namelijk bewust een expliciet model van de organisatie maken. De meeste organisaties hebben alleen maar een organogram. Een organogram is een heel slecht model van de organisatie. Door een Viable System Model (VSM) van de organisatie te maken, krijg je wel een goed model van de organisatie. Wanneer je een heel gedetailleerd VSM maakt, krijg je zelfs een extreem goed model van de organisatie, waarmee je vervolgens je invloed enorm vergroot.

Organisatiepathologieën

Wanneer je aan de hand van het VSM snapt hoe de organisatie echt in elkaar steekt, dan krijg je meteen drie tools om je invloed op de organisatie te vergroten. 

De eerste tool zijn organisatiepathologieën. Er zijn 21 organisatiepathologieën en binnen elke organisatie spelen er op zijn minst wel een paar. 

Een pathologie is een ziekteleer. Organisaties zijn vaak ziek. Ziek zijn wordt als volgt gedefinieerd:

  • Een organisatie is ziek als zij stelselmatig faalt in het behalen van haar doelen.
  • Een organisatie is gezond als zij stelselmatig haar doelen behaalt.

Soms is de hele organisatie ziek en dan kan je met het VSM de organisatie nieuw leven inblazen. Wanneer je dat doet, heb je natuurlijk heel veel invloed op de organisatie. Maar meestal zijn er slechts een aantal onderdelen van de organisatie ziek, terwijl de rest wel gezond werkt. Als de hele organisatie ziek zou zijn, dan zou haar voortbestaan in gevaar komen. Zelden hebben organisaties door welke afdelingen ziek zijn. Met het VSM zie je dat vrijwel direct. Door de zieke onderdelen van de organisatie aan te pakken, vergroot je je invloed op de organisatie sterk.

Het VSM en breintypen

De tweede tool is de combinatie van het VSM en breintypen. Naast organisatiepathologieën is er ook nog sprake van dat mensen soms op de verkeerde plek binnen de organisatie zitten. Dat kan natuurlijk zo zijn omdat zij incapabel zijn voor wat de functie vraagt, maar wat bijna iedereen over het hoofd ziet, is dat mensen ook op de verkeerde plek binnen de organisatie zitten omdat ze het verkeerd soort breintype hebben voor die plek. Nu is kennis en kunde rond breintypen ook een belangrijke methode om je invloed op de organisatie te vergroten. Door je kennis en kunde rond breintypen te combineren met het VSM, krijg je nog meer invloed omdat je dan meteen weet wie op de verkeerde plek zit. Vervolgens vergroot je je invloed door ervoor te zorgen dat mensen op de juist plek binnen de organisatie komen te zitten. Dat leidt tot een beter functionerende organisatie en een diepe persoonlijke band met de persoon wiens leven en werk je een grote kwaliteitsimpuls hebt gegeven.

Het VSM en OBM

Tenslotte is er in elke organisatie ook nog te veel ongewenst gedrag en te weinig gewenst gedrag. Met de derde manier om je invloed te vergroten binnen een organisatie, OBM 2.0, ben je al in staat om ongewenst gedrag te verminderen en gewenst gedrag te promoten. Wanneer je OBM 2.0 echter combineert met het VSM, dan zie je meteen waar in de organisatie er nog te veel ongewenst gedrag en waar in de organisatie nog te weinig gewenst gedrag is. Normaal gesproken moet je met OBM eerst het gewenste en ongewenste gedrag nauwkeurig specificeren, maar het VSM geeft je meteen een in detail gespecificeerde lijst met gewenste en ongewenste gedragingen die bijna altijd in elke organisatie voorkomen. 

Kortom, door te leren hoe je een Viable System Model van de organisatie maakt, vergroot je met deze drie tools je invloed binnen die organisatie.

Het VSM introductie webinar

Wanneer je meer wil leren over het Viable System Model (VSM), doe dan mee met het gratis VSM introductie webinar. Tijdens dit webinar leer je:

  • Complex Systems Science & het VSM.
  • Hoe het VSM is opgebouwd.
  • Hoe je een VSM model van je eigen organisatie maakt.

De afgelopen maanden is er telkens op een woensdagochtend om 19.30 uur het VSM introductie webinar geweest. Het webinar duurde ongeveer een uur en meedoen was helemaal gratis.

Je kan dit het Viable System Model webinar hier gratis terugkijken.

Daarnaast kan je je van tevoren voorbereiden via het onderstaande formulier met de gratis VSM gids, het Cybernetic Management boek of een 1-op-1 gratis verkennend gesprek, mocht je overwegen om de hele Invloed Vergroten opleiding te gaan volgen.


Mocht je je goed willen voorbereiden op het VSM introductie webinar, dan zijn hier drie goede opties. Je krijgt dan ook meteen het overzicht van onze andere gratis introductiewebinars over (1) ABC-NLP, (2) breintype theorie en (3) NLP Magick. Wanneer je van deze mogelijkheid om je voor te bereiden gebruik wil maken, vul dan gelijk het onderstaande formulier in: