Categorieën
Podcast

Nederigheid: het belang van nederigheid en het ABC-model, het breintype van Gordon en een hypnotische meditatie aan de hand van teksten uit de TAO

Inhoud podcast Invloed Vergroten #9

 • Niet de meest geschikte persoon om over nederigheid te spreken. Nederigheid grappen.
 • Tegenovergestelde = trots 
 • Trots wordt beloond op korte termijn. ABC-model
 • Nederigheid weinig populair, behalve in de voetbalwereld waar ik in werk. 
 • Maar Boeddha zei al: “Nederigheid is oneindig”. TAO zit vol met nederigheid. Komt ruim aan bod tijdens de hypnose-sessie. TAO van Joost. Maar niet ik maar Joost = Chineze draak van wijsheid.
 • Oprecht vertellen hoe het werkelijk zit.
 • Zelfspot

Breintype van Gordon

 • Party scene Amsterdam. Mijn tijd als DJ.
 • Aandacht trekken
  • Washington
  • Hondje
 • Assertief

Hypnose nederigheid in de TAO

 • Voorgesprek TAO als proto-NLP / TAO van Joost.
 • TAO quotes
 • Paradoxale inductie
 • De werkelijkheid blijft altijd bestaan. De reden dat de werkelijkheid het zo lang volhoudt, is dat zij nooit naar haar eigenbelang streeft.
 • Dat is de reden dat de TAO wijze zichzelf altijd als laatste beschouwt, en daarmee staat hij op de belangrijkste plaats; hij behandelt zichzelf als een vreemde en daarmee blijft behouden wie hij werkelijk is. Juist omdat hij geen persoonlijke belangen heeft, bereikt hij alles onbewust zonder iets bewust te doen.
 • Ogenschijnlijk angstig alsof ze een wilde beek in de winter oversteken, onzeker alsof ze voor eenieder om hen heen bang zijn, plechtig alsof ze onder de indruk zijn, klaar om weg te smelten als sneeuw voor de zon, pretentieloos zoals onbewerkt hout, leeg als een vallei en vuil als modderwater.
 • Daarom beperkt de richter zich nederig tot slechts één ding en laat dat de hele wereld merken. Hij laat zich allerminst gelden en daarom straalt hij, hij doet nooit alsof zijn punten allemaal wetenschappelijk bewezen zijn en daarom is hij opmerkelijk, hij neemt zichzelf geeneens serieus en daarom is hij waardevol, hij is nergens tevreden met zichzelf en daarom is hij superieur. Omdat hij van niemand probeert te winnen is er niemand in de wereld die met hem de strijd aan kan gaan.
 • Vandaar dat de richter van de Tao voor de inhoud gaat en het dunne laagje vernis aan de buitenkant verafschuwt. Hij gaat voor de vruchten en nooit voor de uitwassen. Zo is het dat hij het één resoluut afwijst en volledig kiest voor het ander.
 • Vandaar dat grootsheid zijn wortel heeft in zelfspot, en worden de grootste hoogtes alleen bereikt met een gezond fundament. Vandaar dat verstandige richters zich presenteren als verliezers, immoreel en waardeloos. Dit is de erkenning dat de ironische levenshouding het fundament is voor waardigheid. Richters willen zichzelf nooit als jade presenteren, maar altijd als ordinair puin.
 • Vandaar dat de richters er dit van vinden: de Tao op zijn helderst is obscuur; wanneer je vooruitgang boekt, keer je terug; de rechte weg van de Tao is vol met bochten; de top van de Tao staat in een dal; de grootste schoonheid van de Tao doet pijn aan je ogen; de richter die het minst heeft, heeft het meest; de grootste deugd van de Tao is immoreel; de meest vaste waarheid van de Tao ondergaat vele veranderingen en is niets meer dan waarschijnlijkheid; haar vierkant is een cirkel; de grootste ruimte van de Tao is leegte; oorverdovend is de stilte van de Tao; de Tao verschijnt slechts als de schaduw van een spook.
 • Slechts een handjevol mensen begrijpt mij, en derhalve word ik hoger gewaardeerd. Dat is de reden dat de richter in vodden loopt, terwijl hij zijn pracht in zijn hart draagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *