Categorieën
Invloed Vergroten Webinars

Je invloed vergroten binnen een organisatie webinar

De nummer één plek waar mensen hun invloed willen vergroten, is binnen een organisatie. Dat kan de eigen organisatie zijn of de organisatie van een klant bijvoorbeeld. Op zakelijk vlak is er vaak het meeste te winnen wanneer je mensen goed weet te beïnvloeden.

Wil je iemand binnen een organisatie beïnvloeden, dan helpt het enorm wanneer je goed weet hoe die organisatie gestructureerd is. Elke organisatie kent namelijk ook een systeem en het systeem van de organisatie bepaalt vaak wat mensen wel of juist niet kunnen doen. Bovendien is het nodig dat je de positieve consequenties van het instrumenteel leren aan jouw beïnvloeding weet te koppelen, omdat mensen alleen datgene langdurig doen wat hen oplevert wat zij willen. Dus begrijpen wat een organisatie wil bereiken, wat de afdeling van de persoon in kwestie wil bereiken en wat de persoon zelf binnen de organisatie wil bereiken is van groot belang.

Dat betekent dat het de moeite loont om de organisatie waar je mee te maken hebt goed te bestuderen. Alleen zullen de meeste organisaties geenszins jou alle benodigde informatie geven die jij hiervoor nodig hebt. Om die lacune op te vullen, is het handig om een universeel model van elke organisatie te hebben. Gelukkig bestaat zo’n model, namelijk het Viable System Model (VSM) van Stafford Beer. Mijn boek Management Cybernetics: gezonde financiën en gezonde medewerkers gaat over het VSM. Het VSM is niet alleen een universeel model, maar ook de meest wetenschappelijke manier om een organisatie te structureren.

Het VSM gaat ervan uit dat elke organisatie die langer dan drie jaar bestaat levensvatbaar is en om die reden goed omgaat met de complexiteit van haar omgeving. Daarvoor zijn volgens Complex Systems Science (CSS) drie zaken nodig:

  1. Efficiency.
  2. Aanpassingsvermogen.
  3. Schaal.

Dat betekent dat wanneer je het VSM kent, je de hele organisatie in deze termen leert begrijpen. Bovendien weet je dan voor de specifieke afdeling waar je mee te maken hebt, of die vooral geïnteresseerd is in efficiency, aanpassingsvermogen of schaalbaarheid. Wanneer je dat weet, kan je duidelijk maken dat wanneer zij gaan doen wat jij wil, dat dat leidt tot meer efficiency, meer aanpassingsvermogen of een betere schaalbaarheid. Dat moet dan natuurlijk wel kloppen, want anders gaat het niet werken. Dat is een van de reden waarom ik intake gesprekken voer voor de universitair gecertificeerde opleiding Invloed Vergroten, want ik wil dat alleen mensen die goede dingen doen deze krachtige beïnvloedingstechnologie in handen krijgen.

Om die reden geef ik dan ook binnenkort een webinar over het Viable System Model. Tijdens dit webinar leg ik het hele Viable System Model uit. Daarnaast leer je dan ook meteen wat voor soort onderdelen van de organisatie verantwoordelijk zijn voor efficiency, aanpassingsvermogen en schaalbaarheid. Omdat er een maximaal aantal deelnemers is, vraag ik je om je van tevoren te registreren. Deelname is helemaal gratis, maar het is wel belangrijk dat ik weet hoeveel mensen er meedoen. Dus wil je meer leren over het Viable System Model, doe dan mee met het eerstvolgende webinar.

Hier is de replay van het webinar Vergroot je invloed binnen je organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *